TIETOA SINULLE,

JOKA MIETIT ILMALÄMPÖPUMPUN HANKKIMISTA



Laitteen valinta:

Markkinoilla on tarjolla laaja kirjo monen merkkisiä, eri hintaisia, eri tehoisia ja vaihtelevilla ominaisuuksilla olevia ilmalämpöpumppuja. Laitteiden vertailu ja itselle mieleisen ja sopivan laitteen valinta voi tuntua hankalalta ilman ammattilaisen apua. Autan mielelläni sinun tarpeisiisi parhaiten soveltuvan ilmalämpöpumpun valinnassa.

 

Kaikkein edullisimmat laitteet on vain jäähdytyskäyttöön. Ne soveltuvat parhaiten mm. kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin, joissa on esim. taloyhtiön vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, ja ilmalämpöpumpulla on taloudellisesti kannattavaa hoitaa vain jäähdytystä.


Perus ilmalämpöpumput lämmitys ja jäähdytyskäyttöön ovat erinomaisia silloin kun halutaan edullinen ilmalämpöpumppu asuntoon, mökille, aittaan tai vaikka autotalliin. Lämmitys onnistuu usein -20...-30°C ulkolämpötilaan saakka. Peruspumppujen lämpökerroin on usein hieman heikompi verrattuna parhaisiin pumppuihin. Myös varustelutaso on usein hieman suppeampi


Parhaimmat ilmalämpöpumput ovat kaikkein tehokkaimpia lämmittäjiä ja jäähdyttäjiä. Niiden lämpöketoimet ovat markkinoiden parhaimmat, eli ne pystyvät tuottamaan enemmän lämpöä ja viilennystä pienemmällä sähkönkulutuksella. Lämmitys onnistuu usein jopa -35°C ulkolämpötilaan saakka.

Näistä ilmalämpöpumpuista löytyy usein myös parhaimmat ominaisuudet ja varustelutaso, esimerkisi WiFi-etäohjaus sisäänrakennettuna, huoneilman puhdistustoiminto (ns. sähkösuodatin / plasmapuhdistin / plasmacluster), älykkäät ilmanohjaustoiminnot jne. Myös laitteiden hiljaisuuteen ja ulkonäköön on panostettu enemmän.


Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa myös lämmitettävän tilan koko ja lämmöntarve. Mitä isompi lämmitettävä tila on, sitä tehokkaampi laite tarvitaan. Lämpöpumppuvalmistajilla on eri tehoisia laitteita kattamaan kaikenkokoiset lämmitys- ja jäähdytystarpeet. Suositeltavaa on että asiakas pyytäisi asennusliikkeen paikan päälle katsomaan, mikä olisi kyseiseen kohteeseen paras ilmalämpöpumppu ja mihin se kannattaa sijoittaa asunnossa parhaimman mahdollisen hyödyn saamiseksi.


Usein myös ilmalämpöpumpun ulkonäkö vaikuttaa valintaan. Mallistosta löytyy niin kulmikkaan malliset kuin pyöreämmin muotoillut sisäyksiköt. Sisäyksikön leveys on tyypillisesti 80-100 cm, ja korkeus noin 30 cm. Valkoinen sisäyksikkö ei enää ole ainoa vaihtoehto. Eri valmistajilla on tarjolla eri värisiä ja tyylikkään näköisiä sisäyksikköjä. Näistä esimerkkejä ovat mm. Mitsubishi Electric LN, Daikin Stylish H ja Toshiba Haori. Kuvia laitteista löytyy Tuotteet-sivulla.


Ilmalämpöpumppua valitessa on tärkeää tietää, että kaikki myynnissä olevat laitteet eivät ole Suomen kylmään ilmastoon soveltuvia. Laitteiden ongelmat alkavat jo vähäisimmilläkin pakkasilla. Ostamalla ilmalämpöpumpun ja asennuksen samasta paikasta, voi välttää tämänkaltaiset sudenkuopat.

Kaikki myymäni ja asentamani ilmalämpöpumput ovat Suomen ilmastoon tarkoitettuja.


Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen valinta!
Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen valinta!



Termejä:


Energiatehokkuusluokka

Energiatehokkuusluokka kertoo laitteen energiatehokkuuden. Se on tehokas työkalu ilmalämpöpumppujen keskinäiseen vertailuun. Luokkia on esim. A+, A++ ja A+++. Parhaat lämpöpumput ovat A+++ luokiteltuja.


Lämmitysteho

Ilmalämpöpumpulle ilmoitetaan lämmitysteho, joka voi olla esimerkiksi 0,8-6,3 kW. Lämmitysteho vaihtelee olosuhteiden mukaan. Tämän lisäksi ilmoitetaan lämmityksen nimellisteho joka voi olla esimerkiksi 3,2 kW. Lämpöpumppuja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota


Jäähdytysteho

Ilmalämpöpumpulle ilmoitetaan jäähdytysteho, joka voi olla esimerkiksi 0,8-3,5 kW. Jäähdytysteho vaihtelee olosuhteiden mukaan. Tämän lisäksi ilmoitetaan jäähdytyksen nimellisteho joka voi olla esimerkiksi 2,5 kW. 


SCOP (Seasonal Coefficient Of Perfomance)

SCOP eli lämmityskauden lämpökerroin on luku, joka kertoo lämpöpumpun energiatehokkuudesta koko lämmityskaudella. Mitä korkeampi luku on, niin sitä energiataloudellisempi laite on lämmityskäytössä. Esimerkiksi SCOP 5,1 tarkoittaa että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, sillä saa 5,1 kilowattia lämpöenergiaa.


SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)

SEER on jäähdytyksen vuotuinen kylmäkerroin. Mitä korkeampi luku on, niin sitä energiataloudellisempi jäähdytyskäytössä laite on. Esimerkiksi SEER 8,5 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, sillä saavutetaan 8,5kW jäähdytysteho


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita