PERUSKÄYTÖN OPASTUS

...JA MUUTAMIA HYÖDYLLISIÄ VINKKEJÄ

Asiakkaalle suoritetaan ilmalämpöpumpun peruskäytön opastus aina laitteen asennuksen jälkeen.



Aina asiakas ei kuitenkaan pääse olemaan paikalla asennuksen valmistuessa, joten tässä tiiviisti opastus ilmalämpöpumpun peruskäyttöä varten.


Lue aina oman laitteesi mukana toimitettu käyttäjän opas.


Sivun lopussa myös linkki "ilmalämpöpumpun käyttöohjeet" opetusvideoon. 





Kytke ilmalämpöpumppu päälle tai pois päältä kaukosäätimen ON/OFF painikkeella



Valitse toiminnoksi lämmitys tai jäähdytys MODE painikkeella

Käytä laitetta aina joko lämmitystoiminnolla (kaukosäätimessä auringon kuvake) tai jäähdytystoiminnolla (kaukosäätimessä hiutaleen kuvake). Älä käytä AUTO-toimintoa, jolloin laite pyrkii pitämään tasaisen lämpötilan lämmittämällä ja jäähdyttämällä tarpeen mukaan (tällöin laite saattaa aloittaa jäähdytyksen esim. silloin kun takkaa lämmitetään).



Säädä miellyttävä huonelämpötila TEMP+ ja TEMP- painikkeilla.

Jos esim. kaukosäätimen asetusarvolla +21°C huoneilma tuntuu hieman viileältä, nosta lämpötilapyyntiä yksi aste korkeammalle odota lämpötilan nousemista. Säädä uudelleen tarvittaessa esim. 2 tunnin kuluttua. Huomaa että kaukosäätimen näytöllä oleva lämpötilalukema ei välttämättä vastaa tarkasti huoneessa olevaa todellista lämpötilaa.



Säädä sopiva sisäyksikön puhaltimen nopeus FAN painikkeella.

Sisäyksikön puhaltimessa on tyypillisesti 4-5 eri nopeusvaihtoehtoa, joista käyttäjä voi valita mieleisensä. Kun käytetään riittävän suurta puhallusnopeutta, lämpötila pääsee leviämään parhaiten myös pidemmälle huoneeseen. Puhallusnopeuden voi pitää myös AUTO asennossa, jolloin laite itse säätää sopivan puhallustehon.



Säädä puhalluksen suunta mieleiseksi

Sisäyksikön puhalluksen suuntaa voidaan muuttaa ylös/alas suunnassa sekä vasemmalle/oikealle suunnassa. Yleensä lämmittäessä puhalluksen suuntaus kannattaa ohjata melko alas, kun taas jäähdyttäessä puhalluksen suuntaus kannattaa ohjata melko ylös, maksimaalisen mukavuuden saavuttamiseksi.

Puhalluksen suuntauksen voi myös pitää AUTO asennossa, jolloin laite itse määrittää puhalluksen suuntauksen.

Eri valmistajien kaukosäätimissä on hieman eroja, joten puhalluksen suuntauksen painikkeet kannattaa tarkastaa oman laitteesi käyttäjän oppaasta.



Edellä mainittujen perustoimintojen lisäksi ilmalämpöpumpuista löytyy useita muitakin toimintoja, joihin löytyy ohjeet laitteen mukana toimitetusta käyttäjän oppaasta. Lue käyttäjän opas aina huolellisesti läpi!





Ilmalämpöpumppu on lisälämmönlähde

Ilmalämpöpumppu on aina lisälämmönlähde varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla. Se ei saa olla tilan ainoa lämmityslaite. Parhaimman tehon ilmalämpöpumpusta saa kun säätää varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötilan 3...5°C ilmalämpöpumpun lämpötilaa matalammalle. (Esim. sähkölämmittimien termostaatit 16...18°C, lämpöpumppu 21°C.) Näin ilmalämpöpumpun tuottama edullinen lämmitysenergia saadaan parhaiten hyödyksi.




Lämpötilan pudottaminen

Ilmalämpöpumpun valmistaja on suunnitellut laitteen toimimaan optimaalisesti tavanomaisessa huonelämpötilassa +20...+23°C. Ilmalämpöpumpulla voidaan kuitenkin ylläpitää myös alempaa huonelämpötilaa energian säästämiseksi, esimerkiksi silloin kun paikalla ei olla. 

Sisäyksikön puhallinnopeus on säädettävä korkeimmalle tai toiseksi korkeimmalle tasolle kun ylläpidetään matalaa lämpötilaa.

Liian matalaa huonelämpötilaa ei tule käyttää, jotta laitteen kylmäprosessi voi toimia suunnitellusti. Laitteen sulatusjaksolla tarvitsema energia saadaan huoneilman lämmöstä. Jos energiaa (=lämpöä) ei ole riittävästi saatavilla, laitteen toiminta häiriintyy tai voi jopa estyä. Alle +12...15°C huonelämpötilaa ei suositella. 




Lämmityskäyttö talvella

Nykyiset ilmalämpöpumput on tehty selviämään ongelmitta Suomen talvista. Niitä ei tarvitse eikä pidä sammuttaa kovimmillakaan pakkasilla. Etenkin sammutetun ilmalämpöpumpun käynnistäminen kovalla pakkasella voi aiheuttaa laitteeseen vaurioita, vertaa auton kylmäkäynnistys. Älä käynnistä sammutettua ilmalämpöpumppuasi kovalla pakkasella.




Jäähdytyskäyttö kesällä

Sitkeän uskomuksen mukaan jäähdytyskäyttö kuluttaa paljon sähköä. Todellisuudessa sisäilman jäähdyttäminen kovalla helteellä inhimilliseen lämpötilaan, esim +23°C, ei kuluta sähköä muutamaa kilowattituntia enempää vuorokaudessa. Jäähdytyksen kokonaiskustannus sähkölaskussa koko kesältä on suuruusluokkaa 25-50 euroa, asunnon koosta, sähkön hinnasta sekä kesän säästä riippuen.

Jäähdytyskäytössäkään ilmalämpöpumppua ei pidä sammutella turhaan, vaan antaa laitteen olla päällä koko ajan. Laitteen sammuttamisen sijaan säädä mieluummin lämpötilan pyynti hieman korkeammaksi, niin laite lopettaa jäähdyttämisen ja kierrättää vain sisäilmaa. Laitteen toistuva sammuttelu ja käynnistely jäähdytystoiminnolla altistaa sisäyksikön homeelle, kun huoneilmasta tiivistynyt kosteus jää sulkeutuvan sisäyksikön sisälle.

Homeen muodostumisen ehkäisemiseksi olisi hyvä saada sisäyksiköstä kaikki kosteus pois aina ennen laitteen sammuttamista. Tämä onnistuu kun ilmalämpöpumppua käyttää lämmityskäytöllä (tai pelkällä puhalluksella) esim. 30-60 minuuttia ennen laitteen sammuttamista.




Käyttäjän huoltotoimenpiteet ilmalämpöpumpulle

Sammuta ilmalämpöpumppu aina ennen huoltotoimenpiteiden aloittamista. 

Puhdista sisäyksikön ilmansuodattimet 1 kuukauden välein. Katso ilmansuodattimien puhdistamisen ohje laitteesi käyttäjän oppaasta. Puhdista sisäyksikön pinta pyyhkimällä pehmeällä kevyesti kostutetulla liinalla.

Puhdista ulkoyksikkö roskista ja varmista että ilman sisääntuloaukot ovat avoinna ja pakkasella ulkoyksikön sulatuksesta muodostuva kondenssivesi pääsee poistumaan vapaasti.


Ilmalämpöpumpulle on suositeltavaa tehdä perusteellisempi puhdistus sekä huolto ammattilaisen toimesta noin 3-5 vuoden välein, tarvittaessa useammin.





Ilmalämpöpumpun käyttöopastusvideo:

https://www.youtube.com/watch?v=LP44iIFGGQs

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita